l v r
^

Startrail bij zonsondergang

Startrail at Sunset

Na het mooie startrailbeeld uit de vorige post ben ik op zoek gegaan naar iets anders, nieuwer. Startrails zijn gaaf om te maken, het vergt inbeelding hoe het beeld uit zal pakken en hoe de verandering over de tijd naar een beeld vertaald wordt. Ze zijn super om te zien, maar toch, kan het niet ietsje meer zijn? Ik dacht van wel, namelijk aan startrail rond zonsondergang met water voor een reflectie van de trails.

Nu laten een heldere hemel en sterren zich meestal niet zo goed mixen dus is het zaak om een goede balans te vinden. De basis voor deze startrail is wederom een timelapse, in dit geval een die ook wel ‘holy grail’ timelapse genoemd wordt; een timelapse van daglicht via zonsondergang naar de sterren in de nacht. Een gigantisch dynamisch bereik wordt zo bestreken dat nooit in een belichting zou passen. Om een idee te krijgen, de snelste sluitertijd was 1/320s op ISO200. De langzaamste? 25s op ISO 1600!

In dit geval kreeg ik er ook een kleine bonus bij, namelijk een ‘Eindhoven lichtstad’ opkomst. Erg grappig om te zien hoe de zon onder gaan het licht van geel naar oranje verkleurd en er rechts van die laatste kleur een lichtere plek ontstaat op de horizon. Ja de lampen in en om lichtstad gaan aan, en je ziet dat dan ook terug in de foto. Eindhoven is de ‘bel’ licht aan de rechterkant.

Nikon D700, 16-35/4, ISO 200-1600, gestacked met StarStaX

«
 
»

Leave a Reply